E-Ticarette Kayıt Dışı Gelir Alarmı: Bakanlık Harekete Geçti
E-Ticarette Kayıt Dışı Gelir Alarmı: Bakanlık Harekete Geçti

Dijitalleşme ile birlikte vergi kaybının izinin artık rahat bir şekilde takip edildiğini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışılıkla mücadele istikralı olduklarının altını çizerek, “E-Ticaret platformları üzerinden gelir elde eden herkes vergisini ödemek zorunda” dedi. Öte yandan Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), tarafından yapılan taramalarda, e-ticaret platformları üzerinden gelir elde eden 17 bin mükellefin 44,5 milyar liralık hasılatını vergi dışı bıraktığını saptadı. Kayıt dışılığın önüne geçmek isteyen bakanlık harekete geçerek inceleme başlattı. Çağrıya yanıt vermeyenlere büyük ceza. İşte detaylar…
Hazine ve Maliye Bakanlığından edinilen bilgiye göre, alışverişlerin dijital ortamda yapılma eğilimindeki artış, bu alandaki kayıt dışılık analizlerine de hız verdi.
YAPILAN ANALİZLERDE CİDDİ UYUMSUZLUKLAR VAR
GİB, e-ticaret platformlarından yapılan satışlardan elde edilen gelirleri incelemeye aldı. Bu platformlar üzerinden gelir elde eden kişilerin mükellefiyet durumları ile bu uygulamalar üzerinden sağlanan hasılatın vergi beyanlarına yansıtılıp yansıtılmadığının tespiti amacıyla yapılan analizde ciddi uyumsuzluklar belirlendi.
Buna göre, 2021-2022 yıllarına yönelik analizlerde 13 bin 494 mükellefin 18 milyar liralık, 2023-2024 yıllarına yönelik 3 bin 610 mükellefin 26,5 milyar liralık hasılatı kayıt dışı bıraktığı görüldü.
44,5 MİLYAR LİRA KAYIT DIŞI
Böylece toplam 17 bin 104 mükellefe ait 44,5 milyar lira kayıt dışı hasılat ortaya çıkarıldı. Yapılan analizde hiç mükellefiyet kaydı olmadan ticari faaliyette bulunanlar da belirlendi. Detaylı incelemelerde sektördeki kayıt dışına yönelik önemli bulgular elde edildi.
VERGİ BEYANLARI ARASINDA CİDDİ UÇURUM
Örneğin, bir gerçek kişinin 2021 yılında e-ticaret platformları üzerinden 895 bin 562 kez işlem yaptığı ve tam 135 milyon lira satış hasılatı elde ettiği belirlendi. Bu kişinin, e-ticaret gelirleri ile vergi beyanları arasında 122 milyon lira fark bulunduğu ancak hiç vergi vermediği görüldü.
VERGİ DAİRELERİNCE HAREKETE GEÇİLDİ
Vergi dairelerince bu mükellefler izaha davet edilmeye başlandı. Riskli olduğu tespit edilen mükelleflerden ilk aşamada 3 bin 147'si uyum gösterdi ve 2 milyar lira gelir beyan etti.
Mükellef olmayan 190 kişi nezdinde yürütülen izaha davet çalışması sonucunda da 276 beyanname alındı ve 83 milyon lira matrah beyan edildi. İzaha davet sonucunda beyanlarında gerekli düzeltmeyi yapan mükelleflere daha az ceza uygulanıyor.
ÇAĞRIYA YANIT VERMEYEN YANDI!
Çağrıya yanıt vermeyen, beyanname vermekten kaçınan veya gelirlerini gizlemeye devam edenler hakkında vergi incelemesi ve cezai işlem süreci başlatılacak. Öte yandan, e-ticaret sektöründe yapılan ödemelere 1 Ocak'ta yüzde 1 stopaj getirilmişti.
Yaşanan gelişmeler üzerine açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şişek, dijitalleşmeyle vergi kaybının izinin artık çok daha kolay sürüldüğüne işaret ederek, "Kayıt dışılıkla mücadelede kararlıyız. e-Ticaret platformları üzerinden gelir elde eden herkes vergisini ödemek zorunda. Vergi cezasıyla karşılaşmak istemeyen tüm mükellefleri gönüllü uyumla beyanlarını güncellemeye davet ediyoruz. Dijitalleşen dünyada vergi kaybına izin vermeyeceğiz. Vergi güvenliğini sağlamak amacıyla bu yılbaşından itibaren uygulamaya aldığımız tevkifat uygulaması, kayıt dışılıkla mücadeleye önemli katkı sağlayacak." ifadelerini kullandı.
Tepkiniz ne oldu?






