Geleceğin savunma sanayisi teknisyenleri MSB'nin fabrikalarında yetişiyor.

Geleceğin savunma sanayisi teknisyenleri MSB'nin fabrikalarında yetişiyor.

Ocak 27, 2025 - 08:53
 0
Geleceğin savunma sanayisi teknisyenleri MSB'nin fabrikalarında yetişiyor.

MSB ile MEB arasında, savunma sanayisinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmek, çalışanları belgelendirmek ve belirlenen okullardan mezun olan öğrencilerin istihdamını sağlamak amacıyla 2023'te işbirliği protokolü imzalandı.

İmzalanan protokolle, MEB ile MSB işbirliğinde belirlenecek okullarda veya MSB'nin tahsis edeceği tesislerde açılacak okullarda, savunma sanayisinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi ve istihdamının desteklemesi hedeflendi.

Ayrıca protokolle, alan öğretmenlerine iş başında hizmet içi eğitimler düzenlenmesi, atölye ve laboratuvarların yeni teknolojilere dayalı olarak donatılması, atölye ve laboratuvar derslerinin öğretmenlerle uzmanlar tarafından verilmesi de hedefler arasındaydı.

Öğrencilere, Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü (AFGM), Tersaneler Genel Müdürlüğü (TGM) ve Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ (MKE) iş yerlerinde atölye ve laboratuvar eğitimi ile işletmede mesleki ve teknik eğitim imkanı sağlanmasını da amaçlayan protokolle, belirlenen kriterler doğrultusunda öğrencilere burs verilmesi, öğrencilere temrinlik malzeme desteği sağlanması, okullardan mezun olan öğrencilerin MSB tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak imkanlar dahilinde istihdamına destek sağlanması, mesleki ve teknik eğitime yönelik farkındalık faaliyetlerinin düzenlenmesi gibi konular da hedefleniyor.

İmzalanan protokolle, öğrencilerin eğitim imkanı bulduğu fabrikalardan biri de MSB AFGM bağlısı 5'inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü.

Güvercinlik Şehit Hasan Gülhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğrenimlerine devam eden öğrenciler, haftanın belirli günleri buraya gelerek, fabrikada çalışan usta teknisyenlerle çalışma imkanı bulup savunma sanayisi gibi kritik bir alanda henüz küçük yaşlarda tecrübe kazanıyor.

Eğitim gördükleri süre boyunca asgari ücretin yüzde 30'u kadar burs alan öğrenciler, eğitim programları bittiğinde ise nitelikli bireyler olarak mezun oluyor.

"Mesleki derslere ilave olarak teknik İngilizce desteği de sağlanmaktadır"

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan 5'inci Ana Bakım Fabrika Müdürü, fabrika olarak Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan sabit ve döner kanatlı hava araçlarının depo seviyesi bakım, onarım, yenileştirme, modifikasyon ve modernizasyonları alanında faaliyet gösterdiklerini bildirdi.

Protokol hakkında bilgi veren fabrika müdürü, Şehit Hasan Gülhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden çeşitli branşlardan gelen öğrencilere, sosyal destek ve kariyer rehberliği konusunda her zaman danışabilecekleri, her alandan bir mentör görevlendirilmesi yapıldığını belirtti.

Fabrika müdürü, "Okulumuz ve fabrika müdürlüğümüz koordinesinde oluşturulan program çerçevesinde, uzman eğiticilerimiz tarafından atölye ve hangarlarımızda teknik ve uygulamalı dersler verilmeye başlanmıştır. Mesleki derslere ilave olarak teknik İngilizce desteği de sağlanmaktadır." dedi.

Önceki eğitim öğretim yılında aile katılımlı bir organizasyonla öğrencilere başarı belgesi verildiğini de aktaran fabrika müdürü, şöyle devam etti:

"Eğitim öğretim dönemi süresince, başarıyı teşvik etmek ve desteklemek, mesleki ve teknik eğitim kurumlarının tercih edilmesini sağlamak adına asgari ücretin yüzde 30'u oranında burs ödemesi gerçekleştirilmektedir. 4 yıl boyunca, haftalık düzenli olarak eğitime tabi tutulan öğrencilerimiz, hava araçlı sistemleri konusunda donanımlı bir birey olarak mezun olacaklardır."

Fabrika müdürü, protokol kapsamında yalnız öğrencilere değil, okula da destek olduklarını belirterek, "Bu kapsamda okulumuzun uçak bakım alanı atölye derslerinde kullanmak üzere talep ettiği helikopter ve uçak malzemelerinin hibe edilmesine ilişkin işlemler de devam etmektedir." diye konuştu.

Tepkiniz ne oldu?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow