Tuz Tüketimini Azaltmak İçin Bunlara Dikkat Edebilirsiniz
Aşırı tuz kullanımı kan basıncını artırarak, inme ve kalp rahatsızlıklarına neden oluyor. Uzm. Dr. Seda Tarakçı, “Tuz tüketimi günlük 5 gramı aşmamalıdır. Tüketilen tuz iyotlu olmalıdır” uyarısında bulundu.
Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Seda Tarakçı, tuzun vücudumuzda yarattığı tahribatlara dikkat çekti. Uzm. Dr. Tarakçı, şu bilgileri verdi: "Ülkemizde 2008'de Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği tarafından 14 ilde bin 970 kişi üzerinde yapılan ve SALTurk adı verilen çalışmada; tuz tüketiminin ortalama 18 gr/ gün olduğu görülmüştür. Önerilerin 3 katı olan tuz tüketimi, Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirmiş ve 'Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı'nın başlamasına neden olmuştur. Öncelikle ekmeklerin tuzu azaltılmış, daha sonra peynir, salça gibi işlenmiş besinlerin tuzunun azaltılması, toplu beslenme yapılan yerlerdeki menülerde gerektiği kadar tuz kullanımına gidilmesi, masalardan tuzluğun uzaklaştırılması gibi önlemler alınmıştır.
1 ÇAY KAŞIĞI KADAR TUZ
Günlük olarak tüketilmesi önerilen bu miktar; gün içinde tüm besinlerimizle aldığımız tuzu (sodyumu) da kapsamaktadır. Tuz tüketimi 5 gramı aşmamalıdır. Tüketilen tuz iyotlu olmalıdır."
TUZ TÜKETİMİNİ AZALTMAK İÇİN ÖNERİLER
Yemek hazırlama, pişirme ve tüketimi sırasında ilave edilen tuz miktarı azaltılmalıdır. Hatta besinlerin bileşiminde sodyum bulunması nedeniyle hazırlama ve pişirme sırasında mümkünse tuz eklenmemelidir.
Masada yemeklere tuz ilavesi yapılmamalı ve masadan tuzluk kaldırılmalıdır.
Geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu, salça, tarhana, yaprak salamurası vb. yiyecekler hazırlarken yüksek miktarda tuz kullanımından kaçınılmalıdır.
Salamura ürünlerin tuz içeriğinin azaltılması için suda yıkama ve bekletme gibi işlemler uygulanabilir
AŞIRI TUZ İÇEREN BESİNLER
Hazır soslar: Soya, ketçap, barbekü, tartar, hardal, makarna vb. soslar.
Atıştırmalık ürünler: Cips, tahıl bazlı bar, meyve bazlı bar, patlamış mısır.
Tuzlanmış kuru yemişler: Fındık, fıstık, ceviz, badem, leblebi, kabak ve ayçiçeği çekirdeği.
Siyah ve yeşil zeytin, sebze turşuları, balık konserveleri, tuzlanmış veya salamura edilmiş et ve balık ürünleri.
Aromalı-aromasız, gazlı ve gazsız mineralli içecekler
Benzer Haberler
Magnezyumun Faydaları Nelerdir ? Hangi Besinlerde Bulunur ?
Bu Belirtiler Varsa Aman Dikkat Mide Fıtığı Olabilirsiniz...
Böbrek Hastalığının Belirtileri Bu Belirtilere Dikkat!!!
Çörtük Otu Nedir? Çörtük Otu Faydaları Nedir?
Uykusuzluğun Başlıca Zararları...
Kalp Sağlığını Destekleyen ve İyileştiren 4 Besin
Cevizin İnsan Sağlığındaki Faydaları Nelerdir
Meyve suyu tüketimine dikkat ! uzmanlar uyarıyor