Kemik Erimesine Karşı En Güçlü Kalkan: Bu İkiliyi Ayırmayın!
Kemik Erimesine Karşı En Güçlü Kalkan: Bu İkiliyi Ayırmayın!
Kalsiyum, kemiklere yapı ve dayanıklılık kazandıran temel mineral olarak öne çıkıyor. D vitamini ise kemik büyümesini destekleyen ve kalsiyumun vücutta doğru kullanılmasına yardımcı olan bir hormon olarak tanımlanıyor.
Teksas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi Halk Sağlığı Okulu'nda toplum sağlığı eğitimi uzmanı Diana Guevara (MPH, RD), kalsiyumun yalnızca kemikler için değil vücudun diğer bölgeleri için de kullanıldığını vurguluyor.
Guevara'ya göre yeterli kalsiyum alınmadığında, vücut ihtiyacı karşılamak için kemiklerden kalsiyum çekmek zorunda kalabiliyor. Bu durumun ise osteoporoz ve kırık riskinde artış ile ilişkili olabileceği belirtiliyor.
ASIL KİLİT NOKTA: EMİLİM
Kemik sağlığı açısından D vitamininin en kritik görevlerinden biri, bağırsaklarda kalsiyum emilimini sağlamak. Bu yüzden yalnızca kalsiyum almak her zaman beklenen sonucu vermeyebiliyor.
Missouri State Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde beslenme ve diyetetik alanında klinik doçent olan Natalie Allen (RD), bu ilişkiyi net bir cümleyle özetliyor: Yeterli D vitamini olmadan kalsiyumun görevini tam olarak yerine getirmesi zorlaşıyor. Allen'a göre ikisini birlikte almak, kalsiyumdan "kemik güçlendirici" faydayı gerçekten elde etmeyi sağlıyor.
ARAŞTIRMALAR NE SÖYLÜYOR?
Verilen bilgilere göre araştırmalar, özellikle yaşlı yetişkinlerde ve menopoz sonrası kadınlarda, D vitamini ve kalsiyum takviyelerini birlikte almanın, tek başına alınmasına kıyasla kemik mineral yoğunluğunu daha fazla artırabildiğini gösteriyor.
GÜNLÜK İHTİYAÇ ARALIĞI
Yetişkinlerin genellikle günlük ihtiyacının:
⚫1.000–1.200 mg kalsiyum
⚫600–800 IU D vitamini
aralığında olduğu ifade ediliyor.
Bununla birlikte yaş, cilt rengi ve bazı sağlık durumlarına bağlı olarak bazı kişilerin daha fazla D vitaminine ihtiyaç duyabileceği not ediliyor.
BESİNLERDEN ALMAK NEDEN ÖNEMLİ?
Diana Guevara, mümkün olduğunca vitamin ve mineralin besinlerden alınmasını öneriyor. Gerekçe ise besinlerde bulunan öğelerin vücut tarafından daha kolay emilip kullanılabilmesi.
Kalsiyum açısından öne çıkan kaynaklar:
⚫Süt ve süt ürünleri
⚫Yeşil yapraklı sebzeler
⚫Kılçığıyla yenebilen balıklar (ör. sardalya, konserve somon)
D vitamini açısından belirtilen kaynaklar:
⚫Yağlı balıklar
⚫Yumurta
⚫Mantar
⚫D vitamini ile zenginleştirilmiş süt
D VİTAMİNİ İÇİN NEDEN TAKVİYE GÜNDEME GELİYOR?
Natalie Allen'a göre D vitamini içeren besin kaynakları sınırlı ve bu besinler genellikle yalnızca küçük miktarlarda D vitamini sağlayabiliyor. Bu nedenle birçok kişinin yeterli alımı yakalamak için takviyeye ihtiyaç duyabileceği ifade ediliyor.
GÜNEŞ IŞIĞI: FAYDA VAR, RİSK DE VAR
Güneş ışığı vücudun doğal olarak D vitamini üretmesine katkı sağlayabiliyor. Ancak aşırı güneşe maruz kalmanın cilt kanseri gibi riskler doğurabileceği hatırlatılıyor.
Allen, bulunulan yer ve mevsime bağlı olarak haftada birkaç kez 10–30 dakikalık güneşlenmenin bazı kişiler için yeterli olabileceğini; daha koyu cilt tonuna sahip kişilerin aynı miktarda D vitamini üretmek için daha uzun süre güneşte kalmak zorunda kalabileceğini söylüyor.
Tepkiniz ne oldu?