Savunma sanayide Türkiye başarısı! Mühendislerimizin imzası her yerde.
Savunma sanayide Türkiye başarısı! Mühendislerimizin imzası her yerde.

Türkiye, savunma sanayii alanında yaptığı yerli ve milli üretimle dünya çapında adından söz ettirmeye devam ediyor. Türkiye'nin ürettiği ürün ve sistemler pek çok ülkeye ihraç ediliyor.Kaan, Gökbey, ANKA, Aksungur, Kızılelma, Akıncı, Bayraktar TB3 ve daha niceleri… İhracat açısından tarihinin en verimli dönemlerinden birini yaşayan Türk Savunma Sanayii, dünya pazarında fırtına gibi esiyor. Dört bir yanda yerli ve milli ürünlerle bayrak gösteren Türkiye bu başarısını gelecek yıllarda katlayarak artırabilmenin planlarını yapıyor.
KAAN İÇİN ÜLKELER SIRAYA GİRDİ
Türkiye'nin savunma alanında öncü firmalarından olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen milli muharip uçak Kaan için adeta ülkeler sıraya girdi. Yerli imkanlarla geliştirilen 5. nesil savaş uçağı Kaan hava-hava ve hava-yer görevleri için çoklu görev profiline sahip olacak şekilde tasarlandı.
Uçağın sahip olduğu teknik özellikler ve yeni nesil kabiliyetler, Türkiye'nin hava kuvvetlerini bir üst seviyeye taşıma hedefinin somut bir göstergesi niteliğinde. TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, savunma sanayi ürünlerine yurt dışından ciddi talep olduğunu anlattı.
GÖKBEY İLE FARK YARATTIK
TUSAŞ'ın savunma ve havacılık alanında gerçekleştirdiği milli projelerden biri olan Gökbey de özellikle jandarmanın eli kolu olmaya devam ediyor. Gökbey zorlu tüm iklim koşullarında rahatlıkla hareket edebilirken yangınla mücadele, hava ambulansı, arama-kurtarma gibi görevlerde rol alabiliyor.
Çok amaçlı helikopter GÖKBEY, görevlerini en zorlu iklim koşulları ve coğrafyalarda icra edebiliyor. yaklaşık 4 saat havada kalış süresine sahip GÖKBEY harici yakıt tankıyla 948 kilometre menzile ulaşabiliyor.
HÜRJET İÇİN GERİ SAYIM
Hürjet ise, Türkiye'nin ilk milli jet eğitim ve hafif taarruz uçağı. Bünyesinde birçok oyun bozucu özellikleri barındıran uçak; silahlı varyantı, geniş görev yelpazesi ve üstün faydalı yük kapasitesi ile önemli bir güç unsuru. Akıllı tek motorlu yapılandırması sayesinde daha az yakıt tüketimi sağlıyor. Daha kolay ve hızlı bakım ile daha az yedek parça kullanımı gerçekleştiriliyor.
TUSAŞ'ın imzasını taşıyan Jet Eğitim Uçağı HÜRJET için geri sayım başladı. Hürjet 2026 yılı sonunda Türk yıldızlarında gösteri amaçlı kullanmak üzere Türk Hava Kurumu'na teslim edilecek. 2028'te ise tüm teslimatlar tamamlanacak.
2 GÜN HAVADA KALAN AKSUNGUR
Kendi sınıfında dünyanın en uzun süre havada kalabilen İHA'sı olan Aksungur, 1 ton faydalı yük kapasitesi ile benzersiz bir avantaj sağlıyor. Askeri kullanımın yanında sivil alanda da kullanılabilen Aksungur; deprem, sel, yangın gibi felaketlerde arama kurtarma ve hasar tespit gibi görevleri başarı ile yerine getirmeye devam ediyor.
TUSAŞ'ın ürettiği insansız hava aracı Aksungur 2 günden fazla havada kalabiliyor. Bir uçuşta 50 saatlik görev icra edebiliyor. Bu da onu bu alanda dünyada ilk yapıyor. Aksungur üstelik 40 bin fit yüksekliğe kadar çıkabiliyor. Bu da onu diğer hava araçlarından ayırıyor.
ASELSAN İLE KAAN İŞBİRLİĞİ
Savunma sanayisinin önde gelen firmalarından Aselsan da yarım asırdır geliştirdiği ürünlerle Türk Savunma Sanayii'sinde kritik rol oynuyor. Aselsan'ın Kaan'ın içinde hali hazırda 18 alt parçası var bunların içinde dünyada pilota ilk defa renkli görüntü sağlayan kasktan pilot ekranına kadar pek çok parça var.
BETONU DELEN TOLUN
Aselsan geliştirdiği mühimmat ve güdüm kitleri ile de ihracat başarısı yakaladı. Aselsan, modern savaş ihtiyaçlarına yönelik geliştirdiği çeşitli güdüm kitleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hassas vuruş yeteneklerini artırmayı hedefliyor.
Bu güdüm kitlerinden biri olan TOLUN ise 100 KM'ye kadar menzile sahip. Savaş uçağından atabilen akıllı mühimmat, aynı 8 farklı hedefi vurabiliyor. Öyle ki 1 metrelik güçlendirilmiş betonu bile delebiliyor.
KAAN'IN GÖZÜ OLACAK
Savaş uçakları radarı Aesa ise teknolojisiyle "kara-hava-deniz" fark etmeden çoklu hedef takibi yapabiliyor. Aselsan'ın ürettiği tamamen yerli ve milli Aesa savaş uçakları radarı milli muharip uçağı Kaan için geliştirdi. Bu sistem Düşmanlarınız sizi görmeden sizin onları görmenizi sağlıyor. Ve de bu da onu Dünyada sayılı teknolojilerden biri yapıyor.
Türkiye'deki bütün İHa üreticileri kamera anlamında Aselsan ile çalışıyor. Globalde de ürünlerin pazarlama faaliyetleri sürüyor. Öyle ki Aselflır 500 üretilmesinin hemen ardından 16 ülkeden sipariş aldı.
YERLİ MOTOR ÇALIŞMALARI
Türkiye'nin havacılık motorlarındaki lider şirketi TEİ, Gökbey Anka Aksungur gibi hava araçları için çalışmalarını sürdürüyor. 5. nesil savaş uçağı Kaan içinse çalışmalar devam ediyor.
Tepkiniz ne oldu?






