9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi başladı

9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi başladı

Şubat 10, 2025 - 08:39
 0
9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi başladı

Bakan Kacır,Türkiye'nin kutup bölgelerindeki bilimsel varlığını güçlendirmek ve kalıcı kılmak amacıyla bütün bu çalışmaları Antarktika'nın Horseshoe Adası'nda kurulacak Türk Bilimsel Araştırma Üssü ile taçlandırmak istediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nin heyeti, İstanbul Havalimanı'nda düzenlenen törenle uğurlandı.

Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nin hayırlı olmasını temenni ederek, "Bugün, bilginin peşinde ilerleme yolunda, yeni bir adım atmanın heyecanını ve mutluluğunu bilim insanlarımızla paylaşıyoruz. Sefer ekibimiz sadece Türk bilim dünyasının değil, küresel bilim camiasının da ilgi ve teveccühle takip ettiği eşsiz bir yolculuğa çıkmak için uzunca bir dönem hazırlık yaptılar." diye konuştu.

Ekibin, yeryüzünün en büyük araştırma sahalarından Antarktika'da insanlığın ortak bilim mirasına büyük katkılar sunacağına inandıklarını belirten Kacır, "Kutuplar gerçekten benzersiz tabiatıyla jeoloji, tıp, astronomi, iklim ve biyoloji gibi bilimin çeşitli dalları için eşsiz bir laboratuvar işlevine sahip. Zengin ve stratejik yeraltı kaynakları yanında tatlı su rezervlerine de ev sahipliği yapan bu coğrafya, küresel güç dengelerinin ve gelecekte söz sahibi olmak isteyen ülkelerin de odağında yer alıyor." ifadelerini kullandı.

Kacır, kutup bölgelerinin içinde Antarktika'nın özel bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Antarktika yüzyıllardır sınırlar, kaynaklar ve ideolojiler uğruna sayısız savaş vermiş insanlık tarihinin en büyük istisnası olarak varlığını sürdürüyor. Tarihsel bir perspektiften baktığımızda Piri Reis'in haritasıyla aslında Antarktika'ya ilgimizi kıtanın keşfinden 3 asır öncesinde ortaya koymuşuz. İnsanlık tarihinin en önemli noktalarından biri olarak yerini alan bu keşiften asırlar sonra da 1960'larda Beyaz Kıta'da Türk bilim insanları birtakım bilimsel çalışmalar gerçekleştirmiş. Atok Karaali, Umran İnan ve Serap Tilav gibi bilim insanlarımızın isimleri, o tarihlerden itibaren gerçekleştirdikleri değerli çalışmalarından dolayı kıtada farklı yeryüzü şekillerine verilmiş."

"Dönemin kısıtlı imkanlarındaki bu çalışmalar, araştırmalar maalesef başka ülkelerin bilimsel araştırma projeleri çatısı altında sürdürülmüştü." diyen Kacır, şöyle devam etti:

"Fakat bizler artık yeryüzünün en büyük laboratuvarında, kendi imkanlarımızla yürüteceğimiz çalışmalarla elde edeceğimiz bilgi birikimini ve deneyimi, bilimsel ve teknolojik değere dönüştürmeyi, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuz doğrultusunda amaç edinmiş durumdayız. Bu anlayışla 2017'den bu yana kutup bilim seferleri düzenliyor, bilim insanlarımızın araştırmalarına destek oluyoruz."

Kacır, Bugüne kadar Antarktika'ya 8 ve Arktik'e 4 olmak üzere, toplamda 12 Ulusal Kutup Bilim Seferi gerçekleştirildiğini hatırlatarak, 12 seferi başarıyla icra etmek kadar önemli ve kıymetli olanın ise ülkenin bu seferlerle elde ettiği bilimsel, stratejik ve teknolojik kazanımlar olduğunu aktardı.

Kacır, bugüne kadar yürütülen kutup seferleriyle 200'e yakın Türk bilim insanının kutup koşullarında 100'den fazla projeyi gerçekleştirme imkanı elde ettiğini belirterek, "243 bilimsel çıktı ve 40 lisansüstü tez bu araştırmalar vesilesiyle üretildi. Türkiye olarak meteoroloji, uydu konumlama, sismik, hava kalitesi ve aerosol izleme istasyonlarını kendi coğrafi konumumuza en uzak olan bölgeye, Antarktika'ya kurmuş olduk. Ülkemizde kutup çalışmalarını koordine eden 2019'da TÜBİTAK bünyesinde kurduğumuz Kutup Araştırmaları Enstitümüz, Antarktika'da sismik ve meteorolojik gözlem çalışmalarına 7/24 devam ediyor. Tabii stratejik bir misyon olarak gördüğümüz kutup seferlerinin, aynı zamanda son yıllarda yürüttüğümüz etkin bilim diplomasisinin en parlak örneklerinden biri olduğunu da söylememiz mümkün." diye konuştu.

Tepkiniz ne oldu?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow