Akdeniz Bölgesi Keçi Çalıştayı: Keçi Yetiştiriciliği Masaya Yatırılacak

Akdeniz Bölgesi Keçi Çalıştayı: Keçi Yetiştiriciliği Masaya Yatırılacak

Eylül 15, 2025 - 11:00
 0
Akdeniz Bölgesi Keçi Çalıştayı: Keçi Yetiştiriciliği Masaya Yatırılacak

ANTALYA Tarım Konseyi (ATAK), Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğiyle 19 Eylül'de 'Akdeniz Bölgesi Keçi Çalıştayı' düzenlenecek.

Çalıştayda, keçi yetiştiriciliğinin ekonomik, kültürel ve gastronomik boyutları konuşulacak. Çalıştayda, Anadolu'nun binlerce yıllık kültürel mirasının önemli bir parçası olan keçi, keçi ürünleri ve çobanlık geleneği ele alınacak, keçi ürünlerinin kırsal kalkınmadaki rolü, Yörük yaşantısındaki önemi ve çobanların günümüzde karşılaştığı sorunlar tartışılacak.

SÜRDÜRÜLEBİLİR HAYVANCILIK POLİTİKASI

ATB ve ATAK Başkanı Ali Çandır, keçi yetiştiriciliğinin küçük aile işletmeleri ve kırsalda istihdam için kritik öneme sahip olduğunu belirtirken, göç, mera sorunları, sosyal statü eksikliği gibi nedenlerle sektörün sürdürülebilirliğinin risk altında olduğunu kaydetti. Türkiye'nin kırmızı et üretiminde keçi etinin sadece yüzde 4,7'lik paya sahip olduğuna dikkati çeken Çandır, “Oysa serbest dolaşan keçiler, doğallıkları ve düşük yağ oranlı lezzetli etleriyle organik üretim için büyük bir fırsat sunuyor. Türkiye'de et sorununu keçi yetiştiriciliğiyle çözebiliriz" diye konuştu. Çandır, keçi varlığının korunması gerektiğini belirtirken hem ekonomik hem sosyal olarak bunun önemini olduğunu vurguladı. Çandır, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğiyle düzenledikleri Çalıştayın keçi varlığı ve sürdürülebilir hayvancılık politikasına katkı sunacağına inandığını kaydetti.

KIRSAL EKONOMİNİN VAZGEÇİLMEZİ

Tarım ve Orman Müdürü Şakir Fırat Erkal, Torosların has hayvanı keçinin Antalya'nın doğal yaşamı ve kırsal ekonomisinin vazgeçilmez bir parçası olduğunu söylerken, “Meraya dayalı, iklim dostu hayvancılık modeli olarak keçi yetiştiriciliği hem sürdürülebilir tarıma hem de çevreye katkı sağlamaktadır. Orta Asya'dan bu topraklara taşınan göçer kültürün önemli bir devamı olan keçi ve çobanlık geleneği, Anadolu'nun kültürel mirasının da temel taşlarındandır" dedi. Çalıştay ile keçi yetiştiriciliğinin ekonomik, sosyal ve kültürel yönlerini ele alacaklarını belirten Erkal, “Hem üreticimize hem de ülkemizin hayvancılık politikasına katkı sunmayı amaçlıyoruz" dedi.

Çalıştayda akademisyenler, gastronomi uzmanları ve veterinerler bir araya gelecek.

Tepkiniz ne oldu?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow