Doğum yardımı desteği detayları neler?
Doğum yardımı desteği detayları neler?

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Aile Yılı Tanıtım Programı"nda müjdesini verdiği doğum yardımı için başvurular alınmaya başlandı. 8 Nisan'dan bu yana 18 bin 227 kişinin başvurduğu doğum yardımı için yönetmelik yayımlandı. Doğum yardımı, 1 Ocak 2025 ve sonrasında doğan çocuklar için verilecek, başvurular en geç 15 günde sonuçlandırılacak.
8 Nisan'dan bu yana 18 bin 227 kişinin başvurduğu doğum yardımı için yönetmelik yayımlandı. Doğum yardımı, 1 Ocak 2025 ve sonrasında doğan çocuklar için verilecek, başvurular en geç 15 günde sonuçlandırılacak. Destek, vergi ve kesintiye tabi olmayacak.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Aile Yılı Tanıtım Programı"nda müjdesini verdiği doğum yardımı için başvurular alınmaya başlanırken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın Doğum Yardımı Yönetmeliği de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Doğum yardımına ilişkin usul ve esasların düzenlendiği yönetmeliğe göre, 1 Ocak 2025 ve sonrasında canlı doğan çocuklar için verilecek doğum yardımından faydalanabilmek için belirli koşulların bir arada sağlanması gerekiyor.
Öte yandan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, başvuruları 8 Nisan'dan itibaren e-Devlet üzerinden alınan doğum yardımlarına şu ana kadar 18 bin 227 kişinin başvurduğunu bildirdi. Yardımdan yararlanabilmek için annenin, babanın ya da her ikisinin birden Türk vatandaşı olması, ailenin Türkiye'de ikâmet etmesi, başvurunun usulüne uygun şekilde ilgili mercilere yapılması ve doğum yardımıyla ilgili işlemlerin sistem üzerinden yürütülmesi şartı aranıyor.
Tüm bu şartlar gerçekleşmeden doğum yardımı alınamıyor. Doğum yardımı başvurusu, çocuğun Kimlik Paylaşımı Sistemi'ne (KPS) kayıt işleminin tamamlanmasının ardından yapılabiliyor.
Başvurunun, çocuğun sağ olması kaydıyla ilk çocuk için doğum tarihinden itibaren 12 ay içinde, diğer çocuklar için ise 5 yaşını doldurmadan önce gerçekleştirilmesi gerekiyor. Başvurular, anne Türk vatandaşı ve sağ ise anne tarafından ya da anne adına baba tarafından yapılacak.
EVLATLIKLAR DA KAPSAMDA
Annenin Türk vatandaşı olmaması veya vefat etmiş olması halinde ya da Bakanlıkça belirlenecek zorunlu hallerde başvuru, Türk vatandaşı baba tarafından veya çocuğun kanuni temsilcisi tarafından gerçekleştirilecek. Anne ve babanın her ikisinin de vefat etmiş olması halinde ise başvuru, çocuğun kanuni temsilcisi tarafından yapılabilecek.
Başvuruda anne, baba ve yardım için başvurulacak çocukla birlikte varsa diğer çocukların Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları, doğruluk beyanı ve Bakanlıkça istenebilecek diğer bilgilere ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca başvuran kişinin evlat edindiği çocuklarının bulunması halinde, bu duruma ilişkin bilgi ve belgelerin de müracaat sırasında doğruluk beyanına eklenmesi gerekiyor.
15 GÜNDE SONUÇLANACAK
Başvurular, sistem üzerinden en geç 15 gün içinde sonuçlandırılıyor. Yönetmelik kapsamında, doğum yardımı miktarı, annenin daha önce sağ olarak doğum yaptığı çocuk sayısına göre belirlenecek. Türk vatandaşı olmayan annenin, Türk vatandaşı olmayan babadan olan çocukları değerlendirmeye alınmayacak.
Evlat edinilen çocuklar ise çocuk sayısına dahil edilirken, evlat edinilme tarihi esas alınacak. Ayrıca çocuk sayısının belirlenmesinde, 1 Ocak 2025'ten önce doğmuş çocuklar da hesaba katılacak.
Doğum yardımında, başvurunun sisteme kaydedilip, gerekmesi halinde araştırma ve inceleme yapıldıktan sonra onaylandığı tarihte KPS'de yer alan nüfus kayıtları esas alınacak. Doğum yardımı, sistem üzerinden onaylandıktan sonra başvurunun yapıldığı ay itibarıyla ödenecek. Yönetmelik kapsamında gerekli şartları taşıyanlara birinci çocuk için tek seferlik 5 bin lira, ikinci çocuk için başvurunun yapıldığı ay itibarıyla 5 yaşını tamamlayana kadar (altmışıncı ay dahil) aylık 1.500 lira, üçüncü ve sonraki çocuklar için başvurunun yapıldığı ay itibarıyla 5 yaşını tamamlayana kadar (altmışıncı ay dahil) aylık 5 bin lira doğum yardımı yapılacak. Doğum yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenecek.
ASILSIZ BAŞVURULARA CEZA
Haksız şekilde doğum yardımından yararlandığı belirlenenlere, yapılan ödemenin faiziyle birlikte geri iade edilmesi gerektiği yazılı olarak bildirilecek. Ayrıca gerçeğe aykırı belge düzenleyen ve kullanan kişiler hakkında genel hükümlere göre yasal işlem başlatılacak. Doğum yardımı ödemesinin yapılmasını ya da sürdürülmesini engelleyen bir durumun ortaya çıkması halinde, hak sahibinin bu durumu bir ay içinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına veya ilgili il müdürlüğüne bildirme yükümlülüğü bulunuyor. Yönetmelik kapsamında yapılan doğum yardımı ödemeleri, hiçbir şekilde haczedilemeyecek.
BAŞVURUYU ANNE YAPACAK
> 1 Ocak 2025 ve sonrasında canlı doğan çocuklar için verilecek.
> Annenin, babanın ya da her ikisinin birden Türk vatandaşı olması gerek.
> Ailenin Türkiye'de ikâmet etmesi şart.
> Doğum yardımıyla ilgili işlemler sistem üzerinden yürütülecek.
> Başvurunun, çocuğun sağ olması kaydıyla ilk çocuk için doğum tarihinden itbiaren 12 ay içinde, diğer çocuklar için ise 5 yaşını doldurmadanö nce gerçekleştirilmesi gerekiyor.
> Başvurular, anne Türk vatandaşı ve sağ ise anne tarafından ya da anne adına baba tarafından yapılacak.
> Annenin Türk vatandaşı olmaması veya vefat etmiş olması halinde başvuru, Türk vatandaşı baba tarafından veya çocuğun kanuni temsilcisi tarafından gerçekleştirilecek.
> Anne ve babanın her ikisinin de vefat etmiş olması halinde ise başvuru, çocuğun kanuni temsilcisi tarafından yapılabilecek.
> Evlat edinilen çocuklar ise çocuk sayısına dahil edilirken, evlat edinilme tarihi esas alınacak.
Tepkiniz ne oldu?






